Trädgård

”Upptäck en magisk plats på Österlen – the secret garden of Ulriksdal”

Ulriksdals trädgård och dess sevärdheter

Ulriksdal är en trädgård i Arts & Crafts-stil, indelad i olika rum. Här finns stiltypiska inslag som en engelskinspirerad park, ett fantasifullt woodland med wild garden, en fruktträdgård och en mer formell del närmast huset. Den formella trädgården utgörs av formklippta städsegröna växter, häckar och parterrer samt pergolor, fontäner, solur, dammar, lusthus, orangeri, japansk tehus och ett grekiskt tempel ovanpå ruinen av den gamla vattenmöllan. Dessutom finns i parkens woodland andra spännande fåfängor, land art och skulpturala surpriser.

Trädgården är en sevärdhet utöver det vanliga. De gamla mäktiga träden och grönskan, tillsammans med olika arkitektoniska och konstnärliga element skapar en förtrollande parkmiljö. I trädgården kan du bland annat hitta Sveriges största näsduksträd som blommar under maj-juni. Andra ovanligt stora exemplar är den kinesisk sekvoja som planterades redan tidigt 60-tal, vilket är tidigt med tanke på att arten upptäcktes så sent som 1947. Trädgården har även osedvanligt många sorter magnolior, vilka blommar från april till och med augusti. Vissa doftar vanilj andra passionsfrukt. Här finns också många julrosor och japanska lönnar.

Andra träd vid Ulriksdal är atlasceder, silkesträd, sekvoja, kinesträd, kejsarträd, tulpanträd, apträd, kinesisk mandaringran, junimagnolia, frilands hibiskus, katalpa, katsura och ginkgo mfl. Vi säljer frösådda överrasknings-plantor som vi kallar Ulriksdals surpriser vid orangeriet.

Fruktträdgården och andra områden i parken

I fruktträdgården finns en äppellund med över 50 äppelträd. Av äpplena tillverkar vi vår egen must Ulriksdals äppelmust som finns till försäljning i trädgårdscaféet vid orangeriet. I denna del av trädgården finns också andra frukt- och bärsorter som mullbär, päron, persika, fikon, vindruvor, kvitten, fläder, havtorn, aroniabär, vinbär, krusbär, blåbär, hallon, rabarber och jordgubbar. Ja, här finns massor av ätbart som vi fyller caféets pajer och bakverk med.

I fruktträdgården finns också en säregen gunga skapad av trädgårdskonstnären Phil Game för lanseringen av filmen Secret Garden, ett verk som beställdes av Royal Horticultural Society och som av en händelse hamna på Ulriksdal. Med inspiration från Hedvig Areskougs ursprungsritningar har Phil även skapat grindarna vid huvudentrén. I samarbete med Ingalill Nyström har han också skapat en naturberså likt ett dinosaurskelett, en ruin som liknar en medeltida klosterruin, ett tempel i Sagoskogen, en gotisk båge med målade glasfönster och snart även ett vattenfall. Andra rariteter i parkområdet är naturliga trädgrottor och märkliga trädskulpturer som naturen själv skapat.

Utöver alla ovanliga och storvuxna växter och märkliga fåfängor finns här också flera arkeologiska fyndplatser som stärker känslan av en svunnen tid och gammal kultur. Till exempel finns här en skålgropssten med ovanligt djupa skålar. Nere i sagoskogen finns ett jordtäck stenröse och en gammal kullerstenväg. Vägen kan ses på gamla kartor från 1700-talet och ledde från landsvägen förbi mjölnarkvarnarna ner till Kiviksgraven.

Nedan kan ses karta över Ulriksdals ca två hektar stora parkområde och lista över alla arter i trädgården kan ses här.

Besöka trädgården och priser

Trädgården har öppet för besök under helger april till och med oktober samt hela juli och augusti månad. Under helger i juli och augusti har även trädgårdscaféet öppet. Övrig tid kan guidade trädgårdsbesök med fika förbokas.

Entrépris högsäsong: 100 kr, övrig tid 90 kr
Årskort: 300 kr, med kortet får du gratis inträde under hela säsongen
Förbokade guidade gruppvisningar inklusive entré och fika, högsäsong: 300 kr/person
Förbokade guidade gruppvisningar inklusive entré, högsäsong: 200 kr/person
Förbokade guidade gruppvisningar inklusive entré och fika, lågsäsong: 280 kr/person
Förbokade guidade gruppvisningar inklusive entré, lågsäsong: 180 kr/person

”Välkommen att besöka visningsträdgården och det lilla sommarcaféet”

Sommarcafé

Det lilla ekologiska trädgårdscaféet som finns i nordvästra delen av trädgården och i orangeriet intill huset är öppet mellan 11-17 under juli och augusti månad enligt schema, se Aktuellt. På helgerna är serveringen inne i huvudbyggnaden bemannad. Under veckorna har vi självservering utomhus vid planteringsbordet under parasollet. I caféet säljer vi hembakt och vår egen Ulriksdals äppelmust.

Ifall du vill besöka trädgården och samtidigt fika har vi ett fint erbjudande under helgerna där du tar med caféfikat i en picknickkorg ut i parken och själv väljer var du vill sitta – på gräsmattan vid salamanderdammen, på punchverandan, i orangeriet, i lusthuset på ön, i grekiska templet eller i trädgårdens egen absid med en naturberså. Picknicksfika i korgar erbjuds även i samband med förbokade guidade visningar, se priser ovan.

”Ulriksdal har ett gynnsamt mikroklimat, perfekt för odling. Fruktträdgården är som ett litet skafferi och dess frukter, nötter och bär ingår i det som bjuds i vårt lilla trädgårdscafé”