Trädgård

Ulriksdals botaniska trädgård

På en yta om ca två hektar har Ulriksdal över 500 olika arter. Trädgården består av en engelsk park, en wildgarden och en mer formell del med parterrer, damm, lusthus, orangeri och grekiskt tempel. Dessutom finns en nyttoträdgård.

Platsen är mest känd för sin mångfald av lönnar, julrosor, pioner, rododendron, magnolior, kamelior, cedrar, cypresser och olika tujor. Flera av växterna är sällsynta som till exempel silkesträdet, näsduksträdet, kinesiska sekvojan, tulpanträdet, apträdet, junimagnolian, frilands hibiskusen, ginkgon och mammutträdet.

Nyttoträdgården

I nyttoträdgården finns en äppellund med över 50 äppelträd. Av äpplena tillverkar vi vår egen must ”Ulriksdals äppelmust” som finns till försäljning i sommarträdgårdscaféet vid orangeriet.

I nyttoträdgården finns också andra frukt- och bärsorter som mullbär, päron, persika, fikon, vindruvor, kvitten, fläder, havtorn, aroniabär, vinbär, krusbär, blåbär, hallon, rabarber och jordgubbar. Ja, här finns massor av bär som vi fyller caféets pajer med.

Listan över alla arter i trädgården kan ses här.

Besök trädgården

I samband med caféets öppettider är den botaniska trädgården öppen för besök. Övrig tid kan besök förbokas.

Entrépris: 50 kr
Guidade gruppvisningar: 2000 kr/sällskap

”Välkommen att besöka den botaniska trädgården i samband med sommarcaféet”

Sommarcafé

Trädgårdscaféet som håller till i nordvästra delen av trädgården och i orangeriet intill huset är öppet några helger fredag-söndag mellan 11-17 under juli månad. Se Aktuellt.

Ifall du vill besöka trädgård och fika har vi ett fint erbjudande där du tar med fikat ut i parken och själv väljer var du vill sitta – på gräsmattan vid salamanderdammen, på punchverandan, i orangeriet, i lusthuset på ön, i grekiska templet eller i trädgårdens egen absid.

”Ulriksdals trädgård är en grön oas och lite som ett skafferi. Här finns ett gynnsamt mikroklimat, perfekt för odling. Trädgårdens frukt och bär ingår i det som bjuds i vårt lilla café”