Trädgård

”Det var lite som att träda in i en hemlig gammal botanisk trädgård”

– Ingalill Nyström

Ulriksdals trädgård

På en yta om ca två hektar har Ulriksdal över 500 olika arter. Trädgården består av en engelsk park, ett fantasifullt woodland och en mer formell del med parterrer, damm, lusthus, orangeri och grekiskt tempel. Dessutom finns en folly och olika surpriser i parken samt en nyttoträdgård.

Platsen är mest känd för sin mångfald av lönnar, julrosor, pioner, rododendron, magnolior, kamelior, cedrar, cypresser och olika tujor. Flera av växterna är sällsynta som till exempel silkesträd, näsduksträd, kinesiska sekvoja, sekvoja, kinesträd, kejsarträd, tulpanträd, apträd, junimagnolia, frilands hibiskus och ginkgo.

Nyttoträdgården

I nyttoträdgården finns en äppellund med över 50 äppelträd. Av äpplena tillverkar vi vår egen must ”Ulriksdals äppelmust” som finns till försäljning i sommarträdgårdscaféet vid orangeriet.

I denna del av trädgården finns också andra frukt- och bärsorter som mullbär, päron, persika, fikon, vindruvor, kvitten, fläder, havtorn, aroniabär, vinbär, krusbär, blåbär, hallon, rabarber och jordgubbar. Ja, här finns massor av bär som vi fyller caféets pajer med.

Listan över alla arter i trädgården kan ses här.

Besök trädgården

Trädgården har öppet för besök under helger maj till och med september samt hela juli månad. Under helgerna i juli har även trädgårdscaféet öppet. Övrig tid kan trädgårdsbesök med fika förbokas.

Entrépris högsäsong: 80 kr, övrig tid 60 kr
Årskort: 150 kr, med kortet får du gratis inträde under hela säsongen
Förbokade guidade gruppvisningar inklusive entré och fika: 200 kr/person

”Välkommen att besöka visningsträdgården och sommarcaféet”

Sommarcafé

Trädgårdscaféet som håller till i nordvästra delen av trädgården och i orangeriet intill huset är öppet mellan 11-17 under helger i juli månad. Se Aktuellt.

Ifall du vill besöka trädgården och samtidigt fika har vi ett fint erbjudande där du tar med fikat ut i parken och själv väljer var du vill sitta – på gräsmattan vid salamanderdammen, på punchverandan, i orangeriet, i lusthuset på ön, i grekiska templet eller i trädgårdens egen absid med ett arbory.

”Ulriksdal har ett gynnsamt mikroklimat, perfekt för odling. Nyttoträdgården är som ett litet skafferi och dess frukter och bär ingår i det som bjuds i vårt lilla trädgårdscafé”