Trädgård

”Upptäck en magisk plats på Österlen – the secret garden of Ulriksdal”

Ulriksdals trädgård

På en yta om ca två hektar har Ulriksdal över 500 olika växtarter. Trädgården i Arts & Crafts-stil är indelad i olika rum. Den består av en engelsk park, ett fantasifullt woodland med wild gardeninslag, en fruktträdgård och en mer formell del närmast huset med parterrer, fontäner, solur, damm, lusthus, orangeri och grekiskt tempel. Dessutom finns olika fåfängor, land art och surpriser. Några unika inslag är klosterruinen och naturbersån skapade av trädgårdskonstnären Phil Game.

Trädgården är mest känd för sin mångfald av lönnar, julrosor, pioner, rododendron, magnolior, kamelior, cedrar, cypresser och olika tujor. Flera av växterna är sällsynta som till exempel silkesträd, näsduksträd, kinesiska sekvoja, sekvoja, kinesträd, kejsarträd, tulpanträd, apträd, mandaringran, junimagnolia, frilands hibiskus, katalpa, katsura och ginkgo. Vi säljer frösådda överrasknings-plantor som vi kallar Ulriksdals surpriser vid orangeriet.

Fruktträdgården

I fruktträdgården finns en äppellund med över 50 äppelträd. Av äpplena tillverkar vi vår egen must Ulriksdals äppelmust som finns till försäljning i trädgårdscaféet vid orangeriet.

I denna del av trädgården finns också andra frukt- och bärsorter som mullbär, päron, persika, fikon, vindruvor, kvitten, fläder, havtorn, aroniabär, vinbär, krusbär, blåbär, hallon, rabarber och jordgubbar. Ja, här finns massor av ätbart som vi fyller caféets pajer och bakverk med.

Listan över alla arter i trädgården kan ses här.

Besöka trädgården och priser

Trädgården har öppet för besök under helger april till och med oktober samt hela juli och augusti månad. Under helger i juli och augusti har även trädgårdscaféet öppet. Övrig tid kan guidade trädgårdsbesök med fika förbokas.

Entrépris högsäsong: 100 kr, övrig tid 80 kr
Årskort: 250 kr, med kortet får du gratis inträde under hela säsongen
Förbokade guidade gruppvisningar inklusive entré och fika, högsäsong: 270 kr/person
Förbokade guidade gruppvisningar inklusive entré, högsäsong: 190 kr/person
Förbokade guidade gruppvisningar inklusive entré och fika, lågsäsong: 250 kr/person
Förbokade guidade gruppvisningar inklusive entré, lågsäsong: 170 kr/person

”Välkommen att besöka visningsträdgården och det lilla sommarcaféet”

Sevärdheter på Ulriksdal

Ulriksdal är en sevärdhet utöver det vanliga. De gamla uppvuxna träden och grönskan, tillsammans med olika arkitektoniska och konstnärliga element skapar en förtrollande parkmiljö. I trädgården kan du bland annat hitta Sveriges största näsduksträd som blommar under maj-juni. Andra ovanligt stora exemplar är den kinesisk sekvoja som planterades redan tidigt 50-tal, vilket är ytterst tidigt med tanke på att arten upptäcktes så sent som 1947. Trädgården har även osedvanligt många sorter magnolior, vilka blommar från april till och med augusti. Vissa doftar vanilj andra passionsfrukt.

I fruktträdgården finns en säregen gunga skapad av Phil Game för lanseringen av filmen Secret Garden, ett verk som beställdes av Royal Horticultural Society och som av en händelse hamna på Ulriksdal. Andra rariteter är naturliga trädgrottor och märkliga trädskulpturer som naturen själv skapat. I området som kallas för Narnia finns en ruin som liknar en medeltida klosterruin.

Utöver alla ovanliga och storvuxna växter och märkliga fåfängor finns här också flera arkeologiska fyndplatser som stärker känslan av en svunnen tid och gammal kultur. Till exempel finns här en skålgropssten med ovanligt djupa skålar. Nere i sagoskogen finns ett jordtäck stenröse och en gammal kullerstenväg. Vägen kan ses på gamla kartor från 1700-talet och ledde ner till Kiviksgraven. Nedan ses kartan över Ulriksdals trädgård och parkområde.

Sommarcafé

Det lilla ekologiska trädgårdscaféet som finns i nordvästra delen av trädgården och i orangeriet intill huset är öppet mellan 11-17 under helger i juli och augusti månad. Se Aktuellt. Där säljer vi hembakt och vår egen Ulriksdals äppelmust.

Ifall du vill besöka trädgården och samtidigt fika har vi ett fint erbjudande där du tar med fikat i en picknickkorg ut i parken och själv väljer var du vill sitta – på gräsmattan vid salamanderdammen, på punchverandan, i orangeriet, i lusthuset på ön, i grekiska templet eller i trädgårdens egen absid med en naturberså.

”Ulriksdal har ett gynnsamt mikroklimat, perfekt för odling. Fruktträdgården är som ett litet skafferi och dess frukter, nötter och bär ingår i det som bjuds i vårt lilla trädgårdscafé”